ICT Community 's-Hertogenbosch

ICT-hotspot Grasso opent eerste fase

In juli opent Grasso de eerste fase van het bedrijfsverzamelgebouw voor ICT-bedrijven. Dit eerste deel bevindt zich in het oude Grenco-kantoor, net naast het historische kantoorgebouw van machinefabriek Grasso.

Om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de markt ontwikkelt ’s-Hertogenbosch een speciale plek voor ‘digital minds’. Grasso Community manager Robert de Kleijn: “Steeds meer jonge, innovatieve bedrijven in de ICT-sector zoeken huisvesting in de buurt van de binnenstad. Een deel kan terecht op bestaande locaties, zoals het Jheronimus Academy of Data Science en De Jamfabriek. Maar de vraag is groter. Met Grasso wil de gemeente die bedrijven een plek geven.” Medio 2019 staat de heropening van het historische pand gepland.

Inspirerende locatie
Grasso moet een goed bereikbare en inspirerende locatie worden. Start-ups, scale-ups en gevestigde namen met een focus op ICT kunnen er terecht. De Kleijn: “De ambitie is om de regionale community te versterken door de ontwikkeling van een extra fysieke plek waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken. Met het initiatief versterkt de stad haar positie als één van de belangrijkste IT steden van het land.”

Doorstromen
In het deel dat nu eerst beschikbaar komt, komen kantoorruimtes van 25 en 50 vierkante meter. Op een plein van 120 vierkante meter komen open werkplekken, een keuken, een ontmoetingsruimte en vergadermogelijkheden. Er is al de nodige belangstelling, vertelt De Kleijn. “Vooral uit de hoek van data- en IoT-bedrijven.” Vooralsnog kunnen bedrijven maximaal twee jaar in het oude Grenco-kantoor blijven. Daarna kunnen ze doorstromen naar Grasso.

Grasso is niet alleen een fysieke ontmoetings- en vestigingsplaats, maar ook een community waarin ICT’ers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. “We zitten nog in het beginstadium en voeren gesprekken met diverse partijen over wat ze precies willen. De bedoeling is dat er een inspirerende en gedegen samenwerking wordt weggezet die ook open staat voor ICT-partijen die zich niet in Grasso vestigen.”

Het historische Grasso pand in originele staat. (video)