ICT Community 's-Hertogenbosch

‘Echte projecten voor echte klanten’

“Veel bedrijven die zich op de bedrijvendag bij Avans presenteren, komen niet uit Den Bosch. Dat is wel typisch”, zegt vierdejaars student software engineering Remco van den Dungen (25). Hij hoopt dat de ICT-Community zorgt voor een betere band met het lokale bedrijfsleven.

Van den Dungen liep stage bij Thinkwise Software in Apeldoorn. Speciaal hiervoor verhuisde hij voor een half jaar naar Apeldoorn. Waarom helemaal naar Apeldoorn voor een stage? “De opdracht sprak me erg aan en de stagevergoeding ook trouwens”, grijnst de vierdejaars. “Avans heeft wel een stagelijst met vacatures. Daar staan misschien 25 tot 50 vacatures op, maar iets met het web, dat viel voor mij af. Dan wordt de lijst al de helft korter. Ik wilde echt iets doen met applicaties. Ik heb drie stageadressen in Den Bosch overwogen, maar Thinkwise deed het beste voorstel.”

Wat heb je gedaan tijdens je stage?
“Ik heb samen met een medestudent een bestaand systeem verbeterd. Als er aanpassingen aan het systeem nodig waren – en dat kwam nogal eens voor – dan werd alles weggegooid en vervolgens opnieuw opgebouwd. Dat was heel tijdsintensief. Wij ontwikkelden een tool die de aanpassingen analyseert waardoor je vervolgens alleen dat deel hoeft bij te bouwen. Dat scheelt veel tijd. Het is ook in productie genomen.”

Waarom was jullie bijdrage belangrijk?
“Thinkwise had dit zelf ook gekund. Maar ze zijn operationeel heel druk en kwamen er niet aan toe. Daarnaast hebben ze echt een visie op het inzetten van studenten. Er loopt daar continu een grote groep stagiaires rond. Daarom kregen wij de opdracht.”

Werd je goed begeleid?
“Er was elke week een voortgangsgesprek. Dat was goed geregeld. En verder natuurlijk wanneer nodig. We waren echte serieuze deelnemers in het team. Ik heb dan ook echt het gevoel dat we wat hebben bereikt.”

Was er een gat tussen opleiding en praktijk?
“De praktijk is heel anders. Op school zit alles veel meer in vakjes, in de praktijk komt alles samen. We simuleren dat wel op school in de projecten, maar het is toch anders.”

En nu je afstudeerstage nog?
“Ja, dat wordt waarschijnlijk een klein bedrijf hier in Den Bosch. Ik merkte dat de drukte op een groot kantoor mij nogal afleidt, daarom zoek ik het nu kleiner. Bovendien heb je in een klein bedrijf meer afwisseling in je taken. Je maakt de hele life cycle van de software mee, je leert meer en je kunt zelf met ideeën komen. Bij een grote club is het toch meer ‘hier is je taak in het project’. Thinkwise zat daar tussenin.”

Wat kan de ICT-Community betekenen voor de ICT-studenten?
“Het lijkt erop dat de Bossche bedrijven – maar ook de studenten – de bedrijvendag onderschatten. Dat vind ik jammer. Aan de andere kant is daar ook geen ruimte voor honderd bedrijven. Maar bij het zoeken naar een stageplaats of baan helpt het enorm als je al een beeld hebt van een bedrijf. De drempel is dan lager. Studenten praten er onderling ook over. Misschien is meer dagen organiseren een optie, of open dagen bij de bedrijven zelf. Daarnaast zie ik wel wat in echte projecten met Bossche bedrijven als werkelijke klant. Dat moet dan wel gekoppeld zijn aan het curriculum.”