ICT Community 's-Hertogenbosch

Bedrijven die je kent hebben een streepje voor

Johan Versteeg koos voor de ICT-opleiding in de Den Bosch omdat de sfeer op school hem daar beter beviel dan in Utrecht. Zijn stage deed hij echter in Zeist en de afstudeerstage doet hij straks in Culemborg. Bij dat bedrijf krijgt hij waarschijnlijk ook een baan.

Is de sfeer bij de Bossche bedrijven soms niet goed, Johan? “Ha, dat weet ik niet hoor, maar ik houd gewoon meer van het kleinschalige. Bovendien kom ik uit Culemborg.”

Gaten
Tijdens de derdejaarsstage in Zeist werkte de student software engineering voor een bedrijf dat onder andere back-up software verkoopt. Versteeg: “Klanten nemen een contract, bijvoorbeeld voor tien gigabyte of twintig. Daarnaast is er het back-upsysteem zelf. Dat was niet gekoppeld en ik heb die twee samengevoegd.” Het proces begon met een ontwerp. Klinkt logisch, maar toch was er een probleempje. “De probleemanalyse leek duidelijk, maar gaandeweg bleken daar gaten in te zitten. Ik had te weinig voorkennis van wat de klant echt wilde. Ook dacht ik dat ik begreep hoe het systeem werkte, maar het bleek dat de communicatie met de klant voor het maken van de back-up heel anders liep dan ik aanvankelijk dacht.”

Nuttig
“Tijdens zo’n stage zie je ook dat veel van wat je leert in de praktijk anders gaat. Op school moet je de structuur helemaal uitdenken, in de praktijk is een grove schets vaak al voldoende om te starten. De inwerktijd viel tegen, maar toen ik eenmaal doorhad hoe het zat, kon ik me wel nuttig maken. Ook veertig uur in de week werken viel me mee. En ik werd ook echt opgenomen in het bedrijf. Dat was ook fijn. Na de stage terug de bankjes in viel trouwens wel tegen.”

Specifieker
Een stage is ook heel anders dan de praktijkprojecten op school, zegt Versteeg. “Die gaan vaak maar tot negentig procent. Het eindproduct realiseer je niet altijd en de oplevering van het project – in de les – duurt maar dertig minuten. Meer tijd is er niet. In de praktijk moet je wel een stap verder gaan, het moet specifieker. Je kunt bij een bedrijf echt het geleerde in de praktijk brengen. Je ziet ook dingen terugkomen van school: werken in teams, de overlegstructuren.”

Vacaturelijst
Tijdens zijn afstudeerstage gaat Versteeg een bestaand systeem herschrijven. Hiervoor moet hij eerst onderzoek doen en een prototype ontwikkelen. Het bedrijf in Culemborg heeft hij zelf gevonden. “Avans heeft wel een lijst met vacatures en daar zitten ook wel leuke dingen tussen, maar je moet er heel snel bij zijn.” Veel van de vacatures op de lijst zijn ook buiten Den Bosch, weet Versteeg.

Streepje
De ICT-Community kan helpen met het houden van open dagen, echte projecten en het geven van gastcolleges, vindt de Culemborger. “Open dagen helpen om een duidelijk beeld te krijgen van een bedrijf. Ik ben ooit bij Everest geweest. Dat vond ik goed. Ik heb waarschijnlijk al een baan, maar anders had Everest een streepje voor. Projecten zijn voor de bedrijven een mooie manier om gratis veel studenten aan het werk te zetten. Voor ons wordt het serieuzer als we aan een echte opdracht werken, dat ook in gebruik wordt genomen. En gastcolleges over praktijkcases lijkt me ook een goed idee.”

“Er is veel vraag naar ons soort ICT’ers. Je hebt dus keuze bij het zoeken naar een baan. Dat maakt het wel een bijzondere branche, vind ik. Wat een  ICT-bedrijf uit Den Bosch moet doen om mij over te halen? Hmm… dat moet dan een klein bedrijf zijn waar ik in de breedte kan werken, zodat het ook afwisselend is. En het moet vooral niet te formeel zijn.”