ICT Community 's-Hertogenbosch

27 oktober: Bijeenkomst businesskansen met data

Big data is de nieuwe olie, zegt de één. Het is een hype, zegt een ander. “Het is in ieder geval ‘hot’ en biedt kansen”, zegt Johan de Jong van de Kamer van Koophandel (KvK). “En omdat niet iedere ondernemer weet waar hij moet beginnen met het verzamelen of toepassen van (big) data houden we op 27 oktober een bijeenkomst over het onderwerp.”

Ieder bedrijf verzamelt data, soms onbewust. De bijeenkomst start daarom met een korte intro over het fenomeen. Wat is het nu precies en wat kan je ermee? Ruud Mannaart (KvK) licht dat toe op basis van een onderzoek onder mkb’ers dat is uitgevoerd door JADS en de Kamer van Koophandel. Wetenschappelijk directeur van JADS, Arjan van den Born, gaat daarna in op de resultaten van dat onderzoek naar big data gebruik

“Vervolgens komt er een ondernemer met een ‘datavraag’, namelijk Swanenberg Hydraulic Systems.” Tijdens de bijeenkomst wordt door een (big) data analist het antwoord op deze vraag geformuleerd en in het tweede gedeelte van de bijeenkomst gepresenteerd. Vervolgens laat ICT-dienstverlener Valid zien hoe het omgaat met de gegevensberg en wat het oplevert.

Tijdens de sessie presenteert De KvK een stappenplan waarin het de deelnemers stap voor stap meeneemt in het proces van databehoefte en –analyse. Het stappenplan eindigt in een actieplan om concreet aan de slag te kunnen. In kleine groepen zetten de aanwezigen een eerste stap in de uitwerking. Een deskundige moderator begeleidt het proces.

Na de bijeenkomst van 27 oktober volgen nog twee (kosteloze) verdiepingssessies onder begeleiding TNO. Oorspronkelijk gepland bij JADS, maar omdat de verbouwing nog niet is afgerond, wordt voor de vervolgsessies uitgeweken naar het KvK-kantoor in ’s-Hertogenbosch.

“Big data kan onder andere meer inzicht geven in de klantenwens, het productieproces, of helpen bij het verlagen kosten of het bedenken van nieuwe diensten. Ondernemers die hiermee aan de slag willen, zijn van harte welkom.”

27 oktober: Businesskansen met big data
Locatie: KvK-Eindhoven
Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk.
Meer informatie


De bijeenkomst wordt georganiseerd door de KvK in samenwerking met JADS, ICT-Community ’s-Hertogenbosch en de NV BOM.