ICT Community 's-Hertogenbosch

Data hackathon De Gezonde Stad: And the winners are…

Op 2 en 3 november vond de data hackaton De Gezonde Stad plaats. In het voormalige Mariënburg klooster werkten 50 studenten van diverse universiteiten en hbo-instellingen en professionals aan een drietal vraagstukken die betrekking hebben op een gezonde stad.

Wethouder Ufuk Kahya was speciaal langsgekomen om aan de drie winnende teams van de data hackathon de Gezonde Stad de Awards (powered by Linc naar Zorg) en de cheques uit te reiken. Na bijna 32 uur non-stop werken was de spanning bij iedereen behoorlijk aanwezig. Welke teams gaan er met een cheque van duizend euro vandoor? Het deelnemersveld was bijzonder sterk en van hoog niveau.  

De challenge ‘Wijkfoto’ van GGD/ Welzijn Divers en gemeente ’s-Hertogenbosch is gewonnen door het team met Toon, Chiem, Sueno en Joris. Hun oplossing: de Wijkwijzer. Geen statische maar continue meting van de gezondheid van een wijk. Sterk gevisualiseerd met adviezen voor de burger.
Ook de oplossingen voor de SWECO Challenge ‘Luchtvervuiling’ waren kwalitatief hoogwaardig. Uiteindelijk ging het team met Joep, Boyan, Daan en Noah er met de overwinning vandoor. Zij ontwikkelden een data gedreven dashboard (SOAP) waarmee je op wijkniveau de luchtvervuiling kan koppelen aan sociaalmaatschappelijke variabelen.    

Proeftuin Ruwaard in Oss vormde de basis voor het derde vraagstuk ‘Van Proef naar Proof’. Gudule, Thomas, Pieter en Lars ontwikkelden een werkmethodiek inclusief werkende proto. De nieuwe manier van werken met de naam ‘Sogile’ gekoppeld aan een digitaal platform voor inwoners en professionals maakt de gewenste zorghulp inzichtelijk.